skip to Main Content
Wintertijd Komt Er Weer Aan! In De Nacht Van Zaterdag 24 Op Zondag 25 Oktober.

De klok gaat een uur terug, waardoor kinderen een uur eerder wakker worden dan normaal. De meeste kinderen wennen hier snel aan, maar sommigen hebben hier toch 2 weken last van. Door geleidelijk, met een kwartier per 3 dagen, je kind later naar bed te doen, verloopt deze overgang geleidelijk.

Voor kinderen/pubers met een laat biologische klokritme zal deze overgang niet zoveel problemen geven. Het opstaan kan wel moeilijker zijn voor deze kinderen in de winter. Zorg dan juist voor veel (dag)licht vlak na het opstaan, eventueel met een speciale daglichtlamp/wake-up light. In de avond juist zo min mogelijk licht, geen digitale schermen meer na het avondeten en rustige ontspannende activiteiten als lezen, muziek luisteren/luisterverhaal of nog een bordspel/kaartspel bij gedimd licht.

 

Biologische klok: hoe werkt dit? Een video van het UMCG.

Is de zomer- of wintertijd beter voor onze slaap?

Bekijk deze video ontwikkeld door de Universiteit van Nederland met uitleg van chronobioloog Marijke Gordijn (Rijksuniversiteit Groningen) . Zij heeft nog een ander voorstel: namelijk het volgen van de Engelse tijd, officieel de West-Europese tijd. Waarom? Dit is het beste voor onze biologische klok!

Back To Top